HOVO-cursus Middeleeuwse ambacht centraal

Sculptuur Oordeel van Pilatus en kruisiging

Het oordeel van Pilatus en de kruisiging van Christus plastisch verbeeld. Dit reliëf dateert uit ca. 1170.

 

Deze serie van één college en zeven rondleidingen heeft een nieuwe invalshoek: we onderzoeken hoe middeleeuwse Utrechters hun stad creëerden op basis van wat er aan land en water voorhanden was. Zo groeide de stad met zijn krachtige infrastructuur en prachtige kerken. De ambachtelijke vormgeving is de invalshoek van deze cursus.
Waar mogelijk raken we de middeleeuwen met onze zintuigen aan: door te voelen, te zien en de ruimte te ervaren.
Het is bijzonder om vanuit verstilling waar te nemen. Zo komen we op een nieuwe manier in contact met het vernuft, het talent en de bezieling van middeleeuwers. Door deze manier van kijken groeit de waardering voor hun ruimtelijk inzicht en hun vermogen om materie en materialen functioneel, esthetisch en bezield vorm te geven.

In deze serie worden de persoonlijke ervaringen van cursisten en het verhaal achter de geschiedenis geïntegreerd. Vanuit dit perspectief verkennen wij de allure van de Dom- en Pieterskerk, de infrastructuur van het centrum met zijn grachten, werven, straten en belangrijkste gebouwen: het raadhuis en de parochiekerk, en tot slot de Driehoek van Ste. Marie, waar ooit de prachtige Mariakerk stond. In deze cursus is interactie essentieel: uw ervaring vormt de basis voor mijn verhaal.