Bijzondere thema’s

Merktekens van Karel V

image090

In 1528 kreeg keizer Karel V de wereldlijke macht over Utrecht. Oorlogen en onderhandelingen waren hieraan voorafgegaan. De nieuwe landsheer deed wat hij kon om het gewest naar zijn hand te zetten. Hiertoe moest hij diep in de bestaande structuren ingrijpen. De gilden verloren hun politieke en militaire macht, de dwangburcht Vredenburg verrees, de keizer benoemde voortaan het stadsbestuur. Het Habsburgse bestuur bracht vrede, maar legde ook de kiem voor onlustgevoelens: veel burgers voelden zich gekortwiekt. Van het bestuur van Karel V zijn nog steeds merktekens zichtbaar. In deze tocht worden zij geduid.

 

Hooch Boulant

image031

Een wandeling over het terrein van het voormalige Academisch Zie­kenhuis, met een uitstapje naar de Rechtbank en de gebouwen van de Spoorwegen. Een stukje modern Utrecht aan de rand van de oude binnenstad.

 

Beelden in de binnenstad

 

Anne Frank

 

Utrecht heeft een verrassende beeldencollectie. In het oog van de toeschouwer zijn die beelden soms mooi, soms lelijk, maar het is steeds weer boeiend om er samen naar te kijken. Hoe staan de objecten in de omgeving? Wat drukken zij uit? Wat vindt u ervan?

 

Boottocht

 

image035

Het is bijzonder om Utrecht vanaf het water te verkennen. De bomen op de werven en de hoger gelegen huizen en straten geven een nieuwe kijk op de stad. Al varend door de grachten en singels komt de geschiedenis van de stad tot leven. Aan het water, de Rijn, heeft Utrecht immers haar ontstaan te danken. Desgewenst kunt u zelf uw boot regelen.

 

Kinderwandelingen

 

Utrecht biedt ook kinderen volop inspiratie. Het is heel bijzonder om samen met kinderen Utrecht te ontdekken. Waar dan ook, Llewellyn vraagt kinderen wat hun opvalt en daaruit ontstaan vaak boeiende dialogen.

 

Grand Hotel Karel V

 

Llewellyn is al vanaf de opening in 1999 de vaste rondleidster in Grand Hotel Karel V. Wie daar een reservering heeft, kan – in overleg met de sales-afdeling: www.karelv.nl  – een rondleiding aanvragen.

 

SANYO DIGITAL CAMERA
SANYO DIGITAL CAMERA
image054
SANYO DIGITAL CAMERA
SANYO DIGITAL CAMERA
image044
SANYO DIGITAL CAMERA
SANYO DIGITAL CAMERA
image057

 

Dan lopen wij door de rijke geschiedenis van een gebouw dat ruim 650 jaar oud is en vanouds vele bestemmingen gehad heeft: klooster, hotel, ziekenboeg, vergadercentrum en militair hospitaal. Nog steeds zijn al deze kwaliteiten te ervaren.